Saturday, September 05, 2009

Anwar Ridhwan adalah sasterawan negara yg baru..Setelah enam tahun kemarau tanpa penobatan Sasterawan Negara.. akhirnya Anugerah itu diserahkan kepada Anwar Ridhwan yang akhir2 nie aktif dengan penulisan naskhah teater.. di mana kali terakhir penerima anugerah itu ialah S. Othman kelantan pada tahun 2003.

Karya beliau Naratif Ogonshoto yang diterjemah ke dalam Bahse Ingeris membolehkan beliau menerima berbagai anugerah seperi Hadiah sastera majlis seastera Asia tenggara (Mastera 2003), hadiah Sastera Perdana Malaysia 2000-01 dan Anugerah sAstera penulisan sempena malam Anugerah Budayawan Sgor 2005 serta menerima gelatran Datuk.

Karya beliua yang aku baca.. bapak aku belikan dulu would be Hari2 Terakhir Seorang Seniman. di mana protagonis dia kalau x silap aku seorang penglipur lara.. satu2 media hiburan sebelumm radio dan tv invade dunia melayu.. then PENJELASAN tentang keganasan askar jepun.. (anak hero kena raped..gloomy jer novel tue..)


Sasterawan negara kita nie dapat hadiah wang tunai.. warkah penghormatan negara, kemudahan mjencipta dan menerbeit karya, perubatan percuma di hosptal kerajaan, Anugerah disampaikan di Palace Golden of Horses oktober nanti..

Anugerah itu diumumkan di Putrajaya oleh TPM Muhiyidn Yasin..

No comments: