Thursday, October 04, 2007

Raya malaysia ujung tahun 2007 yg sedikit istimewa.. kenapa?





Puluhan tahun dulu.. sebelum raya..atau malam raya.. mak aku sibuk jahit dan pasang langsir.. then tunggu nenet dan pakcik2 aku layan dodol dan lemang,, aku sibuk laa kumpul2kan.. GILA2 edisi Bumper.. BATU API edisi raya.. GELIHATI edisi raya.. cukup tiga tue.. along with MEDIA HIBURAN RAYA ke.. URTV raya ke.. JELITA ke.. WANITA ke.. yg arwah abah aku br belikan masa tue.. (1980s to 1990s...)untuk diletak di bwh meja makan ruang tamu tue..

idea majalah2 kartun masa tu would be like.. . pasang meriam.. bakar lemang.. budak2 berlari.. anak dara pasang langsir.. pelita raya.. bunga api.. pertandingan lawan meriam.. Ujang ada satu komik yg paling aku ingati- Hikayat Ujang Senang kapa.. (bukan Apek..) yg dia kena cr lembu2 Sultan tue.. lepas terlepaskan lembu2 tue untuk halau penjahat2 yg kacau negeri dia.. ahahaha moment tul..

Batu Api kdg2 lebih menyerlah dengan drama raya depa.. yg kdg2 lagi besh drpd Drama Tv.. masa tue ada Juragan.. budak langat nama Ajep (yg aku x pernah nak kesan dia duduk kat mana.. entah aktif lagi ke idak..)

GELIHATI yg paling besh.. tahun 1988 ke 1989.. muzik vidoe GH kartunis YO! kasi kaler untuk lagu Saloma..Selamat Hari Rayaa... Gayour lak.. masa zaman menyerlah.. budak2 kampung kacau hantu Megadeth ke hantu Iron Maiden kena iat bulkan puasa.. shoot hantu tue gune meriam.. kelllassss..

selepas hambatan komik Hong Kong yg datang kaw2 selepas 1995,,, suasana itu tiada lagi.. meja makan diganti dengan GEMPAK edisi raya.. atau HYPE! edisi raya..kalau nak melayu sket pun.. ada laaa penawar tapi itu pun da sket hambar.. UJANG di bwh Moy yg masih mengekalkan Din Beramboi sebagai maskotnya..

setahun yang lalu.. atau make it dua tahun.. geng2 dr Moy- serpihan yg pernah keluar menyertai Ujang Ibrahim Anon pada pecahan pertama campo yg tidka menyertai depa..telah menyertai g3..

dan Ujang kembali ke pangkuan Pak jakpo .. menyertai creative Enterprise.. kembali cuba memantapkan what we all missed... GILA- Gila...

dan di bwh nie adalah imej dr Pekomik.. yg dibakor oleh CHegu Zul kepada akoo..

meanwhile.. ben yg mmg menyengat di Gempak telah come up dengan produksi sendiri along with beberapa org kawan dia.. dengan HUNTOOO... hallamaakk..komik seram2 yg di dalam Gempak yg ala2 Junji Ito biasanya Oga dan Ken yg lokes... tue pun adalah penyebab kenapa gempak bertahan kdg2.. inikan pulak dah ada komik sendiri..

formula seram tue yg dicuba Aedes dalam komik LUBUk.. dan yg dikelakorkan oleh Lambok dalam APo.. Bedtime Stories..

1980-an dulu genre mcm nie dimastered oleh Zoy.. Kamaruddin Abu Bakar dan Khuzae Mohd.. Kab ada banyak stok kartun strip warna hari Ahad di Mingguan Malaysia.. along with kartun DIn teksi.. Brenda Starr. Conan dan Tarzan dr US..

aihh mmg chegu zul ada je bende nak kasi aku terbakar...

takpe2...

meanwhile.. beberapa tahun dulu jugak.. pawagam Malaysia pada musim perayaan akan dibarisi dengan filem2 cintan dan musikal daripada Yusof haslam.. akhir2 ni mungkin drpd Prof razak dan Afdlin..

raya kali nie mungkin istimewa sket...

BUDAK LAPOk.. produksi Wafa Kadir yg pernah hot dengan AZizah The Legend.. adalah animasi yg mengisahkan semula tiga bujang lapok.. Aziz. Ramli dan Sudin di zaman kanak2 depa.. waaahhh.. brilliant...

dan Geng yg sgt ditunggu.. dr Les copaque.. geng MMU yg pernah hot dengan Misi Mustahil depa.. puasa aritue ruled Tv dengan IPIN dan Upin..

now tidakkah itu istimewa?



No comments: