Wednesday, December 21, 2005

JALan2 Cari Makan Mesir

RESTORAN ASIA KAT MESIR YANG TENGAH RULED

sALLAM kata.. da ramai sangat org buat ulasan pasal filem.. baik aku do something better- review kantin2 dan restoran2 Student Melayu- Asia yang berceratuk kat mesir nie... masalahnya.. ada ke authortiti aku? Ahh belASAH lee. aku pun tgh nak impressed myself.. do what i feel good.. sebelum sibuk nak impress org lain.. like say, Venus.. (yer dearr..)

Aku cuba lah..ikut ranking.. tak semestinya makanan yg depa served nie sedap.. tapi aku rangkingkan mungkin sbb dia ada place dan margin yg proper.. tak semestinya grand.. tapi ada rupa sebuah kantin laa...

1. MAT'AM INDON SAHLINDA KE SALINA... AHH kau betulkan la sendiri Sallam ahaha..- ada dua cawangan gak. The one with "kepala kantin" dia ada banner Coca- Cola.. betul2 terletak di tepi jalan Gamie- Souk Sayyarah.. Pasar Kereta yg sibuk tue.. kecik aje la margin dia.. yang kat sini.. favorite aku dan Sallam lately.. the reason we loved:

- jauh dr tipikal masakan melayu.. yg suka berkuah- kuah.. (mcm selera Hilmy..alaa kira sume budak Melayu Malaysia laa suka makan nasik berkuah.. bersambal..) s00 mat'am nie kelihatan simple jher masakan dia.. lauk2 utama dia.. tapi yang aku kagom ialah bila kita sebut nasik complete.. org Indon akan sediakan nasik dengan lauk utama...it would be hidangan nasik+ daging atau mempelak (hati daa.. )+ayam.. dengan sayur2 yang agak banyak..dua tiga sayur lak tue.. tak ketinggalan brokoli... dan makanan2 jawa seperti bakso, tempe.. tempayaki.. ahahah.. dan cili blender kosong sebagai sambal..

- sangat murah.. 5.00 genih sekali makan.. wortehd gilo...

- moment dengan bini orang.. bini tokeh tue.. ahahha mmg cun la penyambut/ cashier dia tue. tapi apakan daya.. da pregnant.. Sallam menamakan cawangan di dalam Gamie.. bekas restoran Malioboro/ Ibrena Masakan sebagai Restoran Terung... ahahah..

2. RESTORAN RSK

- Tokeh dia budak Nadi Umno Kaherah.. Kelantan.. tapi apa aku peduli.. belasah je laa.. premis lama dia ada satu kat Haiyu Sabie.. lorong nak ke Rumah Melaka, Rumah Negeri Semilan sume tue laaa.. harga agak mencekik.. terutama masakan pagi dia plus minuman mug, gelas besar.. tapi aku rasa worthed.. masakan malam dia pun sangat pedas dan tipikal rasa Ajinomoto.

Oleh kerana premis baru dia.. (bekas Restoran Asia Indonese denghan moment sedih dna gempak tersendiri di Haiyu Asyir..)nampak grand..punya ramai tukang masak dan pembantu am.. dan sangat strategik untuk melepas lelah dr berjalan jauh di Kaherah... sooo dengor khabor pendapatan seharian depa adalah mencecah sehingga 1, 00 genih wowww..

Mampu memberi makan untuk budak2 Melayu..org tempatan (Arab), menyediakan buffet, panggilan tender, pesta.. pesta sex ehehe yg nie aku tipoo..) dan Mat Blek yang makan mesti bersepah..

3. RESTORAN NILE

- pun ada dua cawangan jugak. Satu di Haiyu Sabie, (District 7) dan satu lagi di Haiyu 10 nie.. sebelah Kedai Arab Mencekik Aulad Mohsen.. (baru je ada sorg anak arab kecik meninggal hit by car accident beberapa minggu yang lalu..) Owned by Mamat Pattani aku tatau nama penuh dia sapa tapi elokla aku namakan dia Mat RObat seperti yg org sume well- known. Tatau pulak kenapa dinamakan Mat Robat.. mungkin dia pandai menari a la Robotto mcm Maikel jeksen ehehe..

Mat Robat pernah "bersekongkol" dengan Us Halim+ Kak Azzu Ganu.. boss cc+kantin aku dolos..skang dia da super megalomaniac.. ehhehe kaya gile la dia skang.. dengan car.. aku dengor M*****s Perisik Polis Mesir ada usha dan mencari pasal dengan dia.. biasa aa.. kedai dia kat haiyu 7 tue nampak terlalu organised.. dengan lantai dan design restoran yang agak BIG nampak di mata org arab sebagai Restoran orang luar.. mesti aa Polis depa usha2 dan gossip khabor dia kena pau jugak aa denda itu laa ini laa..

- Masakan pagi dia aku tatau.. tapi masakan malam dia yang aku rasa sangat kellassss ialah mee goreng Mamak.. menu2 lain yang boleh diperhatikan ialah Nasi Gorang Padprik depa.. sbb Pattani Thai masak,, faham2 laa.. mesti kaw2 punya.. pedas.. kalau nak lagi pedas ada term dia aritue aku x ingat.. ahahaha ada gak menu favorite APis iaitu nasik goreng dengan ketam.. kira ok aa drpd Restoran Nazri.. tulis ada makanan laut.. tapi tanya2 sekali takde.. mengong.. ahahaha

restoran dia mendapat kunjungan budak Melayu sekitar Haiyu 7 danAsyir.. Arab, Org Asia lain dan mana2 MAt blek yg suka test power makanan Asia..

4. RESTORAN cHIK

- DULU DIA berkerja, masak sepenuh masa bersama/ untuk Usop RSK.. sekarang dia da jadi tokeh.. premis nie dulunya kantin minum2 syai.. (tea) arab malam2.. soo kantin dia nie pun jadi kunjungan orang Arab yang nak rasa masakan Melayu terutama sekali Nasik Goreng Mutiara.. menu nie.. baru ajer budak Pattani jumpa.. budak Melayu yg upkan dan inventkan menu nie kalau tak silap aku tak budak Penang.. budak2 Kedah ke perlis dr Utara.. sangat popular semenjak 2001 ke 2002 gitu sampaikan tukang2 masak Pattani dan Thai yg dihired Tokeh2 Melayu jd "panik dan terkagom dengan menu" baru nie.. selepas da biasa dengan Nasik Goreng Cina .. nasik Paprik dan Pattaya..

Apa dia Nasik Mutiara tue? Yahh.. kunyit yg digoreng bersama nasik.. tapi Chik buat tak tebaii macam sesetengah kantin.. suam2 sonok nampak mcm nasik ayam.. lauknya.. dikuahkan sama ada goreng bersambal (ayam/ daging..) atau berkari pekat..then kalau hidangan special mesti ada sayur.. ada telor dadar atau goreng then ada sausage..

Kat Chik.. Sallam akan order nasik mutiara campur.. (ayam +daging sekali) tanpa sausage.. aku akan mintak nasik Paprik dia.. (banyak sayur..) dan akan hirup sup ayam kosong..

Minum plak.. mesti perisa jagung.. (dr Malaysia nyer stok..)

5. RESTORAN wISMA pERLIS..

oWned by Cik Mat.. very granded.. proper.. terletak di perkarangan/ bawah je umah Perlis Baru.. tersangat la baru.. al maklum. premis baru.. dirasmikan oleh org penting kerajaan Negeri Perlis pada Oktober ke Nov lalu. Sangat happening dengan ostazah2 yg berpakaian warna warni dan rugged.. hip. set2 yg PMRAM x suke.. ahaha sangat ikhtilat.. (takde ahh>.) Penyambut tetamu, cashier berdressing agak majoo.. legenda pekerjaan.. (Saifol ahaha..) dan memakai apron jer.. lain takde.. ahahahah..

Gossip mengatakan income harian dia ialah kira2 400.00+ Geneih semalam tak kira aa org ramai ke idak..

6. RESTORAN PAHANG

TERLETAK di tingkat bwh block Asrama Pahang Kompleks Haiyu Asyir Kaherah di Asyir nieh.. sangat lama.. tender dipegang oleh anak Pahang sahaja.. menu malam aku x berapa pergi dah.. dah x happening skang nie sbb depa nak renovate Asrama Pahang sekejap lagi.. dan budak2 phg da layan Internet kaw2 sejak warden/ atasshe depa allowed Internet ke rumah2.. kalau aku lapor aku muncul la pagi2 cari makanan pagi.. antara income terbesar depa..pau komisyen pembekal.. tapi menu pagi mmg depa sangat check.. kena pulak kantin nie sangat strategik.. sume org mesti singgah.. akan ada nasik dagang bungkus.. roti canai ditebar LIVE. roti teloq.. nasik lemak.. karipap2.. kacang2an.. air soya...air teh pagi.. Milo pun selalu ada stok..


7. RESTORAN BISMILLAH

iNDONESIan.. DI Gamie.. simpang nak masuk rumah lama aku.. (2001- 02 dulu).. sebelah kedai ikan Arab.. dulu tokeh dia org berumah tangga.. skang budak2 Persatuan depa yang rock2 lak jaga.. masih boleh ku layan.. malam2.. kami suke empek empek.. bukan pepek tau.. ahahah.. yang mcm keropok lekor... kuah dia kaw2 punyer.. ngan nasik ayam masak merah dia.. wowww pedaassss...

8. RESTORAN SABANG

Budak Pattani ke Thailand nyer.. waaaa potong ayam masakan lunchy besor2.. worthed... dan ongkosnya pun lumayan aa.. makan mewah.. nature besh.. dan agak grand margin dan deco kedai pun lawa...



9. RESTORAN negeri semilan

haaa yang nie aku kerja.. sejak bulan 11 yang lalu..(tender dibuka semula.. selepas Faisol owned the tender pada Julai yang lalu... end September..) seliaan Badan anak Negeri Semilan Mesir.. dengandiawasi oleh Keraajan Negeri Semilan di Malaysia..

anggapla mcm Hidup Segan mati Tamau.. tapi siapa tau.. rezeki kan kerja Tuhan..walaupun income kami cuma Le 200.00 jer sehari.. tapi buleh aa.. mungkin promosi tak power kot.. sbb premis dan margin dah okay daaa.. tapi make up environment tabesh.. di samping old buliding.. nampak tua.. da la located sebelah kedai marmar dan mangkok tandas kompeni power Mesir CERAMICA CELOPTARA..

masakan yang besh ialah Helmy sorg je masak ahahahaa.. kesian dia sampai xde deria rasa dah sbb Noi Da Boss belom menyediakan back up..

Menu yg menyebabkan duit masyuk byk sket ialah roti canai tebaran Boss sendiri pada pagi Ahad dan Rabu serta satay pada malam Jumaat.. syukurrrrr..

1 comment:

AF BOY said...

oiii kau ni mcm bagus jer cite pasal makan.. dah lah kau ni siang ikan sampai hancur.... ahahahah