Wednesday, March 29, 2006

Gerhana Mentari + Umbra baru

Umpphh Braaa?


UMBRA Ubder dengan Semangat penerbit +Komikus DIY

1. Bangun tidur nie.. kelaparan.. Apis beli nasik lemak dr Kantin Arau.. depan umah.. x sedap langsung.. siapa la yg buat nasik tue.. x worth langsung.. Helmy da balik dr kantin NS yg kami keje.. bad x masuk keje lagi.. helmy da siap bancuh Nescafe untuk santapan sume...last2 aku laptik perut aku dengan tokmiya.. lagi besh tokmiya Apis beli tue..

Halim bangun2 tidor kecohkan eclipse.. Kusufus syams atau Gerhana Mentari.. Pres Husni berkampung di mana ntah tadi.. lack of my memories.. nak tgk Gerhana mentari tue... maktabah2 dan kedai alatulis arab menyediakan kertas filem khas untuk melihat gerhana mentari tue..

Aku pun konon2 berkejar la ke cc nak amibik sket data psl gerhana atau sebrg berita.. kot2 ada la superstitious fact plak ke di sebalik kejadian nie..

End up aku jumpa UMBRA da ada yang baru.. tapi bukan UMBRA Ubder...

maknanya..

ada lagi set2 yang x bleh berfikir dengan bagos.. angkat nama yg org da agak well- received.. reminds me.. cemana org berebut nakkan DIn Beramboi.. nama Ujang.. ada lagi set2 mangkok mcm nie..

saya.. sangat tidak gembira dengan perkembangan ini..

menarik.. gerhana mentari di sini... dan Umbra baru... hmmmm

Haaa ada lagi yang agak besh.. filem berasaskan komik Tony Wong lama- edisi Melayunya SINGA GANAS @ JEJAK WIRA.. waaaa... Nich Tse dan DOnnie Yen tue.. sebagai Naga dan Tiger Wong..





2. Bee Dilla maukan ako semalam.. sembang2 di Ym.. aku masuk keje siap2 dah.. standbye meja cashier kantin.. sowee for not being there for you dearr...

3. Angah Etty online kai tudung...kawaaiii.. tapi Etty muka masyam.. kenapa eik?

4. Mimpikan Erine.. dan Erine lagi.. ohhhhh.. aku sangat x larat merindukan dia..

5. Kecoh2 sekejap Noh Omar selamba jer keluarkan kenyataan dr Kabinet.. mewakili kerajaan Malaysia.. ahh gila glamor mamat sorang tue.. tak habis2 muka dia masuk TV buat kenyataan.. buat malu org Selangor sebelah sana jer..

"pihak kementerian tidak menghalang pelajar islam tidak memakai tudung di sekolah....dan tidak memaksa pelajar islam untuk memakai tudung disekolah....dan itu bukan satu kesalahan...."

dan macam biasa budak2 di forum berdiskas emosional pasal aurat dan tudung... ada yg bengang sbb points out dia pasal aurat selain rambut tak dilihat sebagai point dia yg betul sebagai point dia... sebaliknya set2 emo.. (mmg bagus emo- untuk melihat hukum Tuhan betul2 tertegak dan terjaga...) melihat dia yang menegakkan perkara lain selain tudung itu adalah alat menutup aurat sebagai distraction dia untuk menutup kelawakan (kelakar seram) daripada kenyataan Dato kita tadi.. arrgghhh...

reminds me perkara terakhir yg set2 mangkok IFC atau Inter- Religious C stands for apa x hengat mintak kat kerajaan haritue..

Antaranya:
1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan
mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun - Tu dia tuan-tuan. Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat anak-anak. Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah, tanya kat anak kita, "Hang nak ikut ugama apa?"...Kalau dia kata nak jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah digazetkan dalam Perlembagaan Negara.
2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum identiti
agama - maknanya, perkataan "Islam" yang ada kat mykad kita itu, depa minta di"tiada"kan.
3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia
tidak perlu masuk Islam.
4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam, mestilah
dia tukar agama kepada bukan Islam.
5) Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid,
begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah ibadat orang bukan Islam.
6) Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat
hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.
7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -
mahkamah syariah kalau takdak, habih la kita tuan-tuan. Walaupun la ni bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah nikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?...Kalau takdak mahkamah syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah, sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar.
8) Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya
dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.
9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak
penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.
10) Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang
ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.
11) Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible dalam
bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.
12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di Malaysia?

.. yang akhir tue yang depa mintak tue laaa yg dato Noh kita dok sebut baru nie..

6. Thanx ZIlla and Maya sbb merindukan aku yg nothing ni selalu.. dan rajin hit this space.. thanxzillion!!

2 comments:

areesta said...

ramainya yg merindu ye...

nadia dzai said...

x abes2 lagila ngn komik2 shideee oooiihhh :D