Friday, March 07, 2008

Entri Pilhan raya 12 gue



FAKTA PILIHAN RAYA KE-12 Hari mengundi 8 Mac (Sabtu) Penamaan calon 24 Februari (Ahad) Tempoh berkempen 13 hari Jumlah pemilih berdaftar 10,922,139 Pemilih awam 10,701,054 Pemilih pos 221,085 Jumlah parti politik berdaftar 30 Jumlah kerusi Parlimen 222 Jumlah kerusi DUN 505


besok orang Malaysia da start membuat pilihan- pilihan yg menentukan perjalanan Malaysia untuk lima tahun dr sekarang. Berhati- hatilah dengan "gula- gula pilihan raya" atau plot2 cemas yang mendebarkan berlaku sepanjang kempen dan pilihan raya.

Seorg kawan yg kerak BN, Selama nie pun rasa cuak dengan kerajaan sekarang. "Eh banyak korupla.." menantu Pak Lah ketara laa itu laa "ekekeke.. malahan rasa mcm x kool je dengan iklan2 dan kempen2 sekarang. Depa kata - depa yg suka BN selama nie.. rasa2 mcm x kreatif dah laa gaya kempen depa tahun nie. Ahaa itu namanya da absurd. da muak, da terlalu konyol.. org dah x larat nak buy.

Seorang pemimpn tersohor yang famous buat facial -yang Lat lukiskan sebagai "mejaga imej pemimpin yang org mahukan" dengan macam bagusnya merayu rakyat.. (dan menipu lagi)- "saudara saudara tolong saya empat minit.. saya akan tolong saudara2 semua lima tahun.. " woww.. meyakinkan. Impressive. Poyo abesss.. lepas tue abes satu neegeri kau sebat zakat.. pastue pakat2 buat tak tau. Agenda penipuan kau x abes2 pembangunan. Podahhh..

belum apa2 satu mamat tue dah elok2 menang tanpa bertanding. Juak dia jugak tue.. adesss la negeriku..

Hmmm cemana eh? Anwar Ibrahim pun aku sangsikan jugak. Tapi anak dia cun. bini dia cun.

PAS pulak kena hati2 dengan depa nyer emosi. Buat masa nie.. kelompok baru dan Pemuda aku comfort la sikit. Husam musa kaw2 kena attack haritue tapi dia pandai handle.

belum pilihan raya dah ada plot simbah cat merah depan rumah pengerusi SPR. mak aii poyo betul plot itu.. lepas ini plot kaw2 apa lagi depa nak buat?

plot dakwat. plot pengundi zombie. plot nama bertindih (tapi tadi ada org kuat SPR cover balik.. boleh tahan jugak cara pandang dia..).

Siti Nurhaliza pun diheret jke sana ke mari memujuk2 menjadi perayu undi. Ke rembau dia pergi. ke pahang pun.

PM lama bercakap- cakap dari luar platform kerajaan pun menarik. dia mengaku dalam sinis yang dia mengapa- apakan Anwar dulu "tanpa ada sebab munasabah pun" Tinggal pengakuan terbuka aje belum.


kalau tengok blog Betty, manifesto pilihan raya kali nie pun sangat menarik dr BN dan BA.

BN- Selamat Aman makmur

PAS- Menuju Negara Kebajikan

KeAdilan- Harapan Baru Untuk malaysia- dengan juzuk2 seperti:
Negara Madani Untuk Semua
Mempertahankan Perpaduan, Hak Asasi dan Integriti

*Ekonomi Maju Untuk Semua
Pengagihan Samarata Menjana daya Saing Yang Tinggi

*Malaysia Yang Selamat Untuk Semua
Pasukan Polis Yang Bersih Untuk Perlindungan Rakyat

*Harga Yang Rendah Untuk Semua
Kawalan Harga Petrol dan Barangan

*Pendidikan Yang terbaik Untuk Semua
Kualiti Pendidikan Yang Tertinggi Percuma

DAP come up with Malaysian First : Unity Driven Equity, Growth and Innovation.

mampukah idea mempertuankan Melayu dan menjulang keris dipertahankan kali ini?

men to watch: ramai.. tapi antaranya Nurul Izzah, Khairy,

No comments: