Wednesday, March 01, 2017

HIGHLY SUSPECT (300, November 2016)

Memang nak mencarut. Band ni bagus betul.

Kita baru ajer ada band yang bagus macam Royal Blood yang cilok sikit Muse nyer skill.. then Muse cilok balik skill Royal Blood.. kita discovered pulak satu lagi band baru dari Amerika.. diorang adalah punk.. tetapi bermain instrument lain dengan baik selayaknya modern rock yg ada electronic dan piano eg. Cth band Pop Evil or Emo poyo 30 Second To Mars.. sehingga "penuh" dan tenggelam rocknya-

tapi My Name is Human- lagu yang hebat sehingga tercalon untuk Best Rock Song Grammy naskhah terkini aritu.. memang ada feel band yang hebat- Nirvana nye fuzz guitar.. suara Coldplay tapi singing a la Bowie... dengan musicnya semacam trick dan dramatic band2 90an pernah guna- semacam Deftones terawal, atau Tools..atau jugak NIN (!) dengan singing deadpan.. sesetengah lagu adalah deadpan dan kemalasan Coldplay dalam dark dan mood Nirvana Bleach ... For Billy rancak dan syok sikit macam The Athletes.. Send Me An Angel adalah whining semacam Coldplay atau The Fray...

Wolf pun.. tapi lebih beremosi.. ada banyak break untuk ruang solo gitar yang rileks jugak..

Little One adalah Nirvana lagi kalau frontmannya adalah Chris Martin.. manakala Seratonia dan Look Alive, Stay Alive adalah The Arctic Monkeys.. perbandingan tu bukan bermakna mereka tidak original tetapi sudah tentulah mereka mengambil skill band terdahulu untuk menyampaikan kandungan rock terkini.. di mana punk.. rock n roll indie dan kepentingan pop dan modern rock sensibilites jugak!!

3 comments:

deaf-angel said...

a few senarai kau sebut tu aku pernah baca nama tapi tak pernah dapat peluang tahu lebih.

D'arsil said...

30 second to mars tu macam perna tgk di punya konsert dekat astro, yang peminatnya semua perempuan tu, penuh stadium klu tak silap.. dasyat band tu.

Rafi said...

Baru tau pasal band ni.band2 indie US mmg banyak skarang ye.mmg taktau menahu dah aku..hehe