Friday, February 10, 2006

Quicktake Awal Feb 2006

Piala Afrika..
malam nie Mesir berbangga dengan semboyan asabiah depa bakal winning dan crowned Juara Piala Afrika.. lagu2 pop semangat dan clips semakin kerap ditayangkan.. sungguh tinggi semangat nasionalisme depa...

malam td balik keja letih2 ako berpeluang follow interview pendek TV mesir dengan pemain Senegal selepas perlawanan merebut tempat ketiga dan keempat dan penganugerahan medal kepada pemain. Antara mamat blek tue complained ialah katanya Kaherah nie saya tau laa besar... sooo kenapa xde hotel dekat2 Stadium Kaherah nie? Rupa2nya semua pemain tamu dihantar ke Port Said.. sejauh tiga atau 4 jam perjalanan.. mak aiii... takkan la dah takde hotel langsung kat Mohandissien... Roxy... tahrir... padan aa mat blek sume tensen jer main... aku nak senyum ke nak tergelak? tatauu..

Kartun dan Kemarahan
Dua tiga hari nie meletus kemarahan Muslim di seluruh dunia atas karikatur media Denmark yg menggambarkan Nabi Muhammad sebagai penganjur keganasan. Aku rasa aku baca petikan berita tue hujung bulan lepas dalam AL ALHRAM mesir masa masuk keja.. dan kalau x silap.. mmg ada gesaan soh buang idea tue dr newspaper depa.. media Denmark tapi ketua Editor berdegil... dengan alasan kebebasan berfikir.. macam tatau aa dia mengundang emosi dunia Muslim semua.. playing with the flame...

Tapi aku lebih tak gamak dan tak gemar tengok Muslim mengamuk2 dengan mnendang2 premis Kedutaan.. membakar bendera... macam di India.. Afghan.. Pakisitan dan Iran.. is that the way kita should showing or express our hatred or dislikes? Kalau x amuse.. haruskah membentak2 di jalanan.. berbaris dan menunjuk bodoh.. what do Rasul expect untuk kita react kalau Baginda benar2 dihina.. bak kata Tarakucha kawan aku dr Pergh.com/forum...

Azarimy dr Pergh.com/forum pun ada bagitau aku yg Iran dah ada satu jalan nak backfire.. dengan menganjurkan sayembnara kartun menggambarkan buruknya Holocaust dan Genocide... sebagai sindiran ke atas Israel- Palestine thingy... atau apa saja rekod buruk.. walaupun hampir sume umat dunia millenia konon cuba erased istilah tue dr nota sejarah.. buku mahupun paparan media.. tapi Borthag dr Pergh jugak menimbulkan cemana kita nak justify bende yg kita kata org tue tableh buat mcm tue... tapi in the other way kita cuba balas dan melawan dengan cara yg sebangsat org tue kita tak suka tadi caranya... dan Ubdertaker berkias cemana nak bagi anjing diam dr menyalak tak sudah.. woww beshnya cara berfikir budak2 Pergh nie... kagom aku..

Bagi aku. arab atau Muslim mmg patut marah dengan penghinaan tue.. tapi cara menunjukkan ketegasan melulu tue tak berapa kena,, Arab yang marah2 atau Pakistani yang marah2 merosakkan harta awam dan kerajaan tue masal;ahnya.. perangai depa ada macam Nabi ke nak marah?

Boikot thing tue idea tue bagus..i am okay with it.. kalau sume nak memboikot.. masih satu solution yg bagus untuk teach them the lesson...

Kat mesir nie.. susu dan biksut Denmark je laa yg aku noticed.. barangan bakal diboikot..


abis tue Nora Danish? ehhehee...




Sallam Balik Malaysia..
Sallam balik.. departed dlm 12.00 malam pagi Khamis tue... sooo catch your dream nak kongker awek2 UIa.. bro ahahaha...kalau kau hit my space or my blog aa...

4 comments:

Jeego said...

Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada tips usaha jadi kaya. Peluang dan tips usaha jadi kaya di sini.

Lawatilah bila ada masa lapang :-)

Jeego said...

Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda tips cara malas jadi kaya. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. RM200,000 dalam masa 35 hari dengan modal hanya RM10! Ini baru REAL!. Peluang dan tips cara malas jadi kaya di sini.

Panaharjuna said...

ha hahah a kau dapat gak surat jeego tu dol!, hahahahah, eh nora danish tu kena boikot jugak dol!, err... tak boleh ker?,

Karl Hiunzm said...

Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda tips kaya dengan cepat. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. RM200,000 dalam masa 35 hari dengan modal hanya RM10! Ini baru REAL!. Peluang dan tips kaya dengan cepat di sini.