Sunday, November 19, 2006

Munaqasyah Magister (MA) seorg kawan

Aku x ikut Munaqasyah Anhar sbb aku anti dia terang2 ahahaha wpun dia seorg ikon perjuangan dan ikon student2 Mesir..peduli apa aku.. ikon aku adalah member aku yg rock layan Awie dan Iron Maiden tp dpt BA Hons jayyid Jiddan kalahkan Anhar beberapa point jer ahahaha

Recently.. tertampal di Mat'am Darul Ehsan yang sorang sahabat musibat bernama Atiullah Osman... bukan sabahat aku sgt pun.. dia supposedly datang tahun 1998 kot.. kawan Faisal Kamil... pastue masa dia dah grade awal drpd aku.. budak Tonto sedapla scored- tiba2 dia advanced mendolod dan mentauzikkan bahan2 dolodan.. tak pun dia x dolod tp dia ske sebar dan shared brg2 ehh aa nie bende aib la nie apa cerita sini... ok laa cover balik .. file2 dia banyak yg bagus ahahahaa... dia rajin la bertandang rumah aku tahun 2002 kat Gamie.. zaman2 ada Yan ngan Azraiii ngan Adannnn.. masuk 2004 kena halau dek Deris dr Rumah Selangor ritue..

Halamakk mamat nie tiba2 state dekat bwh nama dia.. Pensyarah Bhg Inovasi dan Design Limkokwing tue.. shaiittt takde tonnn... tercabar aku.. Apis dan leih2 lagi sallam ketika aku membakar dan menghanjing beliau akan berita ini..

Iklan tue state.. He will having his Munaqasyah Magester dia bertajuk Kasfil Haqaik fil Tahrir Ad Daqaik apa lagi ntah.. sebuah Dirasah Tahqiq bab2 Hakikat.. di Uni Cairo.. dinilai oleh Doctor2 dia pilih dr Dirasah Ulum Hakiki Univ Cairo sinun pd 16 Nov ritue.. soo APis dan aku decide to catch the moment laa.. sbl kitaorang pun kena follow kelas2 Malaysian Studies on History, Politics and Economy kat Fakulti Arkeology Uni versiti yang sama petangnya..

Aku sampai da nak pukul 2.00 petang.. musim sejuk. Lagipun dok terpusing2 tepi ruang legar utama tingkat satu Fakulti Darul Ulum Uni cairo tue.. caisss rupa2nya kat tepi tempat yg aku dok berlegar2 jer... suara da dengar dahh.. agak elite jugak.. Banat Arab followed dengan minat... budak Melayu x ramai pun..

Mungkin sbb aku da terlepas banyak moment yang besh di awal.. depa start pukul 11.00 pagi lagi.. soo tau2 dia tengah sedap dinilai... dibetulkan mana2 klausa.. paragraph.. data2 oleh Doctor.. dia mungkin da letih.. jwb soklan doktor ketiga penilai kerja MA Magister dia.. gelak2 jer lawak betul.. mostly bercerita pasal Alam... matriks ke? Kainat.. Fizik.. Metafizik..Bende... Alam Bende.. Filsafat side.. Ilmu2 bercerita pasal hakikat.. nama2 seperti Ibnu Qayyim, Ibnu Rushdi.. Al Jauzi.. Kitab Ihya Ulumuddin Imam Al Ghazali pun diheret sama dlm perbincangan dia dengan doktor2 dia..

Then tiba part dan moment besh... keputusan penilaian : dia dpt MUMTAZ.. perghhh...aku bertepuk tangan bersama crowd tanpa berbelah bagi.. feel the spirit. semangat tuee... dan aku berkesempatan membelek2 naskhah buku MA dia.. mmg proper.. cantik.. neat dan detailed nak mampus. mmg sgt bagak..

10 tahun dia.. 4 thn BA. 5 tahun MA.. aku? Ahh aku ada alasan dan cerita aku.. hohohoh tak apa.. aku akan amik MA jugak nanti di bidang perkomikan... tengokla nanti...

Yang aku lawak.. bila aku tanya Megat.. "Eh, bila masa ko tera main Adobe? siapa iklankan iklan kelas kau nie state nama ko pensyarah design.. ??"

Megat gelak besar.. dia jawab "Ahaaa.. aku apply jer.. aku bhg Agama .. dlm, di bwh Fakulti tue laa.. soh la Sallam pun apply sama.."

Haa betul tu Sallam.. mari la kita push luck di Limkokwing pulak ehehe

Da lama x jumpa u Azhari.. dia pun ada sama among cronies dan crowd Melayu yg ikut.. sapa tah geng2 Megat tue aku x kenai.. Megat beredar layan pening sbb dipau penjaga dewan Arab yang hampeh.. dan dipanggil lagi Doctor dia untuk beberapa taujihat penting..

1 comment:

nadia dzai said...

limkokwing? pergh