Wednesday, December 10, 2008

Kecelakaan di Bukit Antarabangsa.. Allah Sayangkan Kamu

Gambar aku kiben dari The Star Online

Hari itu Sabtu. Hari Raya Haji dalam hari Isnin yang seharian hujan tue.. ada la dalam kira- kira sejam selepas Mom aku dan AG, dalam pukul 3.00 pagi- meninggalkan rumah aku untuk rutin menjual sayur2 kampung dan kebun nenet aku di Pasar tani Ampang dan melawati.. di Bukit Antarabangsa.. sejajar dan tak berapa jauh pun daripada debris lama di that doomed, gothic.. suram Highland Towers di tepi jalan dari Ampang.. dekat2 area jalan Pinggiran.. Taman Pinggiran.. dekat2 area rumah Dato' Khalid Jiwa dan siti... rupanya ada lanslide yang memakan 14 banglo Bukit mewah, Bukit antarabangsa.. dan taman2 sekitarnya setelah kunun2 dah 15 tahun depa dok bahagia kat shitu..

dan gendang lama.. kompang lama.. salah menyalah tingkah bertingkah berlaku lagi. dari namanya ajer dah tau penduduk kat shitu kaya2.. VIP.. artis.. sorotan dan liputan meluas sampai berhari- hari tue bukan apa.. satu... orang kaya macam depa memang cepat aje dapat perhatian dan publisiti lebih TV.. padahal baru aje sebulan lepas landslide kat Ulu yam..orang tak berapa nak kaya tinggai.. xde pulak liputan menggila cenggini.. Kedua.. macam biasa laa..
nak bagi "tekanan" kat kerajaan PKR yang ruled Selangor.. nak tengok kecekapan MPAJ bawah depa pulak.. macam ada sartu hari Tv3 aired satu brader marah kaw2 kat Azmin Ali.. marah polis lepak2 x helped depa.. makan nasik menum2.. marah betul brader tue.. seolah2 satu malaysia x memahami depa... rilek aa.. bukan kau sorang ajer yang ditimpa celaka..kenapa nak marah2? What makes u special? memang la aku cakap sedap.. aku x kena.. ujung2 tahun nie.. Allah sangat sayangkan malaysia..

Suara2 nakal kat area Ampang pun bersuara lagi.. "alaa geng2 tue sombong kot.. tak bayar zakat pendapatan.. tak pernah buat korban agaknya..Tuhan test sikit ajer tue... bukan luak pun duit depa kat bank tue.. rilek laa..."

Paper tadi.. Menteri perumahan dan kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong ka Chuan berkata taburan hujan terlalu tinggi semenjak dua menjak nie.. adalah punca tragedi dan bukan punca kecuaian manusia..

kes Highland Towers dulu... penduduk situ setahun kemudian tuntut saman dan gantirugi kat PBT dan MPAJ tapi mahkamah tolak mentah2 kerana MPAJ tidak bertanggungjawab terhadap sebarang liabilti penghuni selepas tragedi.. ini yang tak memueh hatikan penduduk2... apa lagi kawasan2 yang depa kata depa aghak tertipu.. (tapi pilihan depa) - mungkin dengan nasihat dan pujuk rayu pemaju- and then- blame kerajaan - sekali lagi- sebab luluskan terlalu banyak projek kat kawasan tanah tadahan hujan yang tak perbah digazetkan..

Kawasan Ampang nak keluar ke Langat- atau Bukit ampang ke KL tue pun pernah ditutup kerana tanah runtuh yang lebih evil- batu2 berjatuhan... ganash tue..

aahh tak reti la aku membebel lagi.. bukan bidangku.. Wallahu Aklam.. semoga penghuni2 tue tak trauma dan kemuraman x lagi.. aaamiinnn...

Dan bagi aku.. tak payah la nak judge apa apa dulu kalau kita tak faham duduk perkara... thank youu.. yang kat atas tue tak semestinya fikiran aku.. ehehehe

No comments: