Monday, February 02, 2009

REMEMBER by Benjamin, (Gempakstarz, 2006)



Nuppy dah lama layan NG Gempakstarz nie..dah lebih dua tahun di pasaran pun.. edisi yang diterjemah semula dan diamik oleh Gempakstarz nie dan dapat la kita melayannya dengan harga RM 7.50.. kalau ori dari beijing dan HK.. mau beratus dan mmg worthed la pun sebab lokesan dia memang gempak kalau atas kertas glossy dan mahaiii.. dan aku baru je berkesempatan angkat.. selepas pening nampak novel banyak2 tapi harga mahal nak mampus..kat Mph..

Masa Nuppy previewed kat Pergh.. dia pikir Benjamin local yang pulun komik2 kat Gempak dan Utopia tue.. rupanya seorang rocker dari China dengan permasalahan dia sendiri.. tapi ada ruang dan sisi kreatif yang sangat woww...

Mengisahkan Rain seorang pelokes komik tapi buat kerja lain.. jumpa satu Mamat problemo tapi pun pulun kumik.. ending dia memang superb ahh.. stylo.. mamat Ben nie tak buat finishing beriya pun dah nampak apa dia nak sampaikan.. itulah kuasa berus Photoshop dan perisian baru kalau korang jumpa toolsnya wahhaha..

Menariknya having naskhah nie adalah satu persembahan yang lain.. yang biasa kita dapat dr China atau HK.. biasa cerita gadoh dan fighting.. di dalamnya jugak terhidang issue masalah perkomikan Cina yang jugak terpaksa meniru kejayaan dan stroke dari Jepun..

Tunggu Mamat Tako beat balik.. dengan buku seni dia sendiri pulak nanti.. atau tunggu CESB terbukak hati nak bukukan semua lokesan Fazrul Arhan pulak cemana..

Semood jugak dengan Puppeteers nyer FORGOTTEN.. tapi lagi detailed... leteran2 dia dalam tue pun besh jugak.. walaupun terjemahan editorial.. sny

No comments: