Saturday, February 07, 2009

SIFU DAN TONGGA (Grand Brilliance)SIFU DAN TONGGA takde laa jahanam sangat atau brainy sangat.. aku malas nak bubuh kaw2 sebab usaha Prof nie memaintainkan percubaan dia walau sekonyol mana pun persembahan dia.. tetap laa dia puji sbab dia tetap produce dan prdic.

Dimulakan dengan Erra Fazira yang konon2 jadi krew editorial SINAR HARIAN culik Mila (lakonan Fouziah Ghouse tue)...dari suku kaum primitif nama Watson, by helli.. jdadikan minah tue (MIla, Ghpuse) hostage dan bahan berita utuk naikkan rating akhbar petang..dengan bahsa Melayu simple dan jumud,... sedikit ketinggalan- tertutup dari dunia luar tapi dah dekat sangat dengan jalan besar...dan tak pernah sedar Malaya dah jadi Malaysia... dan Jepun da lama tinggalkan Malaya..

Bahasa kaum Watson sangat laughable dan light gitu (thanks to nabil dan Apek antiques)- filem ini bertumpu kepada Sifu dan Tongga mencari Mila... yang diculik tadi.. Rozita jadi polis tu okeh...aLONG Cham pun JUST OK..sekejap sangat penampilan dia... mamat Azad Penang tue jadi samseng pun ok laa.. tapi biasa laa kemenggelabahan tue tetap ada...

Aku boleh tolerate dengan plot cerita hie.. dan kalaulahhh adventure dan perjalanan SIfu dan TOngga mencari Mila tue dipanjangkan lagi.. filem nie tentu saja boleh memikat audiens yang .lebih besar..

Peranan Nana untuk MC, host program TV Pelik Tapi Benar tue okay... ada light..situ..

Kamera dan sinematografi pun dah maju jugak... ada banyak bermain gambar udara.. itu much compelling laa...

No comments: