Wednesday, December 15, 2010

DETECTIVE DEE AND THE MYSTERY OF THE PHANTOM FLAME (Huayi bros. Film, Emperor Motion Pictures 2010)


Aku sambar Cd nie di Carrefour Ampang selepas MBO Ampang tarik keluar movie nie cepat sangat bulan Sept- Okt aritue..terlepas seminggu tarikh tayangan akhir.. cesss memang besh.. sebab aku penah teruja dengan trailer dia sebelum tue..


Filem nie adalah interpretasi semula dan new take yang bebas kepada Di Renjie.. watak salah seorang pembesar, pegawai zaman Dinasti Tang di China.. kesetiaan tinggi tetapi pernah jugak dibuang macam Hang Tuah kita kerana kelantangan beliau menegur Maharaja.. dan usahasama China- Hong Kong

The reason movie nie besh ialah.. nama- nama berikut: Andy Lau. Tsui Hark sang Pengarah.. Karina lau.. Tony Leung Ka fai.. Li Bingbing (sangat cun ahh diooo..walaupun muka serius 24 jam..) dan choreograph fighting oleh Sammo Hung..

Siapa2 suka CSI di zaman purba+ epic + romantika dan CGI yang takde la sempurna sangat.. tapi cantik.. plot twisting yang takde aa rumit sangat.. tapi korang akan dikejutkan dengan bermacam surprises sepanjang cerita..

Yang paling besh ialah words dan wisdom, falsafah dan politikal zaman tue yang aku sangat2 soka... perhatikan Tok Guru buta.. prisoner yang menemani Detective Dee semasa dalam buangan.. masa misi nak pujuk Dee berkhidmat semula tue.. beshh!!

No comments: